RESEPI AYAM PERCIK KELANTAN
BAHAN-BAHANNYA
3 keping bahagian dada ayam
4 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah (tapi lagi sedap kuah
pekat sendiri tanpa tepung jagung)
2 inci halia*
4 batang serai, hiris halus*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
.
BAHAN UNTUK MEREBUS AYAM
3 ulas bawang putih, dititik
1 inci halia, hiris
1 keping asam gelugor
Sedikit garam
Air untuk merebus
.
CARA MEMBUATNYA
.
UNTUK KUAH :- Satukan santan dengan bahan
kisar halus, kacau rata. Masak dengan api sederhana sambik dikacau selalu
hingga kuah pekat dan kelihatan berkilat. Tambah garam dan gula secukup rasa.
Masak sekejap dan matikan api. Ketepikan.
.
UNTUK AYAM :- Ayam dibersihkan, cuci dan tos.
Didihkan air bersama bahan2 untuk merebus ayam. Masukkan ayam tadi dan rebus
setengah empuk. Angkat dan toskan.
UNTUK AYAM
PERCIK KELANTAN :- Ayam tadi dibakar dengan api
sederhana, sambil dibalik2kan. Sapu kuah pada keseluruh ayam tadi sambil terus
dibakar hingga ayam masak. Angkat dan tuang baki kuah atasnya sebelum
dihidangkan....
Sumber : http://cahayahidupku2569.blogspot.my/
No comments:
Post a Comment