Resepi Kurma Daging - Mohd Daharudin bin Haji Daud bin Haji Yusoff

Breaking

Home Top Ad

Post Top Ad

Tuesday, 9 January 2018

Resepi Kurma Daging


Resepi Kurma Daging

Kalau dahulu masak kurma hanya boleh dinikmati ketika kenduri atau hari raya, kini ia boleh dimasak sendiri kalau sesekali rasa teringin. Lebih enak kalau diregukan dengan nasi minyak..

BAHAN-BAHAN
- 500 gm daging dihiris nipis.
- 50 gm serbuk kurma.
- 2 biji cili hijau dibelah dua.
- 2 kuntum bunga lawang.
- 2 cawan santan.
- 2 ulas bawang merah kecil dihiris.
- 2 ulas bawang putih dihiris.
- 1 ulas bawang besar dihiris.
- 1 batang kulit kayu manis.
- Sedikit air.
- Minyak masak.
- Garam secukup rasa.

CARA MEMASAK
1.Rebus daging hingga lembut dan ketepikan.
2.Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, bawang merah kecil, bawang putih dan bawang besar sehingga berbau harum.
3.Kemudian masukkan serbuk kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air.
4.Tumiskan sehingga pecah minyak dan kemudian masukkan daging yang telah direbus tadi.
5.Gaul rata sebelum dimasukkan santan, cili hijau dan perasakan dengan garam (secukup rasa).
6.Biarkan mendidih dan kuah yang aak pekat.
7.Sedia untuk dihidang.


Sumber : http://www.rasa.my/

No comments:

Post a Comment

Post Bottom Ad