Resepi
Kurma Daging
Kalau dahulu masak kurma hanya boleh dinikmati
ketika kenduri atau hari raya, kini ia boleh dimasak sendiri kalau sesekali rasa
teringin. Lebih enak kalau diregukan dengan nasi minyak..
BAHAN-BAHAN
- 500 gm daging dihiris
nipis.
- 50 gm serbuk kurma.
- 2 biji cili hijau
dibelah dua.
- 2 kuntum bunga
lawang.
- 2 cawan santan.
- 2 ulas bawang merah
kecil dihiris.
- 2 ulas bawang putih
dihiris.
- 1 ulas bawang besar
dihiris.
- 1 batang kulit kayu
manis.
- Sedikit air.
- Minyak masak.
- Garam secukup rasa.
CARA
MEMASAK
1.Rebus daging hingga
lembut dan ketepikan.
2.Tumiskan kulit kayu
manis, bunga lawang, bawang merah kecil, bawang putih dan bawang besar sehingga
berbau harum.
3.Kemudian masukkan
serbuk kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air.
4.Tumiskan sehingga
pecah minyak dan kemudian masukkan daging yang telah direbus tadi.
5.Gaul rata sebelum
dimasukkan santan, cili hijau dan perasakan dengan garam (secukup rasa).
6.Biarkan mendidih dan
kuah yang aak pekat.
7.Sedia untuk dihidang.
Sumber : http://www.rasa.my/
No comments:
Post a Comment