RESEPI NASI ARAB MANDY KAMBING/AYAM
Salam semua, terima kasih
kerana berhenti seketika untuk mengunjungi laman web ini. Untuk memasak nasi
arab mandy bukanlah satu perkara yang susah sangat. Hanya ikuti sahaja 5
langkah di bawah ini untuk hidangan seisi keluarga lebih-lebih lagi pada
Aidiladha (Hari Raya Korban) yang menjelang tiba. Nanti ada daging kambing
korban bolehlah masak nasi arab mandy. Ok mari kita lihat langkah-langkah itu
mudah je bak kata orang putih “it simple”. Resepi di bawah ini adalah untuk
memasak nasi yang mana berasnya lebihkurang 1.5 kg.
Langkah
Pertama – Penyediaan Air stok
Bahan-bahan
untuk air stok :
Air (sukatan air : 1 cawan
beras yang belum direndam = 1 ½ cawan air)
1 Labu bawang besar di
potong dadu
4 ulas bawang putih
diketuk
1 inci kulit kayu manis, 5
biji buah pelaga dan 5 kuntum bunga cengkih (bahan bahan ini telah tersedia
dalam pakej “Rempah Nasi Arab Baladi Mandy“)
Ayam 1 ekor@ 1.5KG Kambing
yang telah dibersihkan
Sedikit garam
Cara-
caranya:
Rebus semua bahan sehingga
ayam/kambing emput, kemudian sejatkan ayam@kambing tadi untuk di perap. Simpan
air stok ini untuk kita memasak nasi
*Semasa membuat air stok
ini disyorkan untuk merendam beras.
Ok kita dah siap langkah
pertama kan , sekarang kita pergi pula langkah kedua
Langkah
Kedua – Menanak Nasi
Bahan-bahannya:
1 Sudu minyak sapi/minyak
masak untuk menumis ( untuk rasa yg menyelerakan disarankan mengunakan minyak
sapi
1.5 beras Basmathi
yang telah direndam 15-20 minit. (disyorkan menggunakan beras basmathi Faiza @
pulsar gold)
Satu labu bawang besar
didadu
4@5 ulas bawang putih di
ketuk.
Kayu manis , cengkih,
pelage, daun bay dan ‘Lumi’ {limau kering} ini dikategorikan sebagai Rempah
Kasah (telah tersedia didalam pakej “Rempah Nasi Arab Baladi”)
1 Sudu Rempah Nasi Arab
Baladi Mandy
Safron/Pewarna kuning.
Cara-caranya:
Panaskan minyak sapi,
tumis rempah kasar sehingga naik bau, masukkan bawang beasr dan bawang putih,
tumis sehingga layu kekuningan.
Masukkan daun bay dan
lumi, kacau
Tambah serbuk rempah
mandy, goring sehingga naik bau, masukkan beras yang telah disejat, gaul
sehingga rata.
Tuang air stok
ayam/kambing dan tambahkan garam secukup rasa.
Apabila nasi telah kering,
buatkan beberapa lubang kecil, titiskan air saffron/pewarna kuning. Biarkan 5
minit., katup balik nasi dan sedia untuk dihidangkan.
Seterusnya masa untuk
membakar ayam/kambing. Proses ini boleh dibuat selepas kita menanak nasi atau
sementara menunggu nasi masak sepenuhnya.
Langkah
ketiga – Ayam@Kambing Bakar.
Bahan-bahan
:
1 Labu bawang putih
ditumbuk
2 Sudu pes tomato
1 sudu rempah baladi
mandy
Garam secukup rasa
Cara-caranya:
Perap ayam/kambing dengan
bahan-bahan diatas sekurang-kurangnya 15 minit
Bakar/Panggang dengan
titiskan sedikit minyak, jika tidak mahu dibakar boleh juga digoreng dengan
minyak sedikit.
Sementara menunggu nasi
dan ayam@kambing siap dimasak, bolehlah kita membuat langkah seterusnya
iaitu langkah keempat dan terakhir. Dua langkah ini kami kategorikan yang
paling senang dalam menyediakan hidangan nasi arab mandy. Anak-anak boleh
membuatnya :-).
Langkah
keempat – Salatoh
Bahan-
Bahan :
2 biji mentimun @ timun
jepun
4 Biji buah tomato
Daun salad ( boleh
ditambah jika suka)
Daun pudina
Perahan Lemon (secukup
rasa)
Cara-caranya
:
Dadukan timun dan tomato
seperti gambar diatas.
Hiris daun pudina.
Campur kesemua bahan
diatas.
Tambah garam secukup rasa.
Apabila Salatoh telah siap
dibuat sampailah kita langkah terakhir iaitu membuat Salsa/ Sambal
Langkah
Kelima – Salsa/ sambal Arab
3 biji lada besar
4 biji lada kecil
2 biji tomato
2 ulas bawang putih
Daun ketumbar
Garam, gula dan perahan
lemon.
Cara-caranya :
Kisar semua bahan diatas dengan
sedikit air
Campurkan dengan perahan
limau
Ok, semua sudah siap sedia
untuk dihidangkan bagi menikmatinya, mudah je kan nak masak nasi arab mandy..
Sumber dari : http://nasiarab.com.my
Salam.nak beli dimana rempah kasah dan rempah nasi mandy baladi tuan ustaz
ReplyDeleteSalam.nak beli dimana rempah kasah dan rempah nasi mandy baladi tuan ustaz
ReplyDeleteterima kasih sudi share resepinya.. bebila free nanti oleh la jenguk saya di resepiasia.com ye =)
ReplyDeleteThanks for the recipe Very interesting will try by the way we have the same birthday.Move on with your studies. Insyaa Allah terus berjaya
ReplyDeleteAs salam..sy nk beli rempahnye..tlg wassup 0187652997..tq
ReplyDeleteSalam mana nak beli rempahnya text saya 0172439853
ReplyDelete