Resepi Kari Daging
Oleh: Azie Kitchen
Bahan-bahan:
1/4 kg daging
2 biji ubi kentang
4-5 ulas bawang merah -
hiris
3 ulas bawang putih -
hiris
1 inci halia - hiris
Rempah penumis - kayu
manis, bunga lawang, buah pelaga
1 tangkai daun kari
3 sudu besar rempah kari
daging
1 kotak santan kotak
1 keping asam keping -
atau air asam jawa
Sedikit kerisik
Garam
Serbuk perasa
Cara-caranya:
Panaskan minyak dan tumis
rempah penumis dan bawang bawang, halia yang dihiris serta daun kari. Tumis
sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari serbuk dan kacau rata dengan cepat supaya tidak hangit. Kemudian, baru masukkan sedikit air. Biarkan ianya mendidih dan pecah minyak. Nota: jangan bancuh rempah kari dengan air, biarkan kering.
Setelah itu, dimasukkan daging. Terus masak sehingga daging empuk. Jika perlu, boleh masukkan sedikit santan cair semasa daging sedang masak.
Setelah daging hampir empuk, masukkan santan, air secukupnya dan ubi kentang. Biarkan ianya masak dan daging empuk dan kuah benar benar terbit minyak.
Akhir sekali masukkan asam keping, garam, kerisik dan serbuk perasa secukupnya. Sesuaikan rasa dan bolehlah ditutup api.
Sumber : http://www.aziekitchen.com
No comments:
Post a Comment