Resepi Perap
Sate
Bahan-bahannya :
- Ayam Sekor
- Ketumbar dgn jintan halus tu sangai dulu ye
(sangai tu goreng tanpa minyak smpai kuning gitu..tak mo hangit)
- kemudian blendkan sampai halus
- Serai,bwang besar,bwang puteh,halia,cili
kering blendkan sampai halus.
- Cili kering buang biji dia ya..kenapa bubuh
cili kering?...Sebab nk bgi kemerahan sikit..
(artikel asal di
banyakresepi.blogspot.my)
Ayam potong dadu
- Masukan semua bahan blend tadi gaulkan
sebati...
- Bubuh
gula,garam,perasa..
Dah siap gaul (Seperti Dalam Gambar)
Perapkan seharian.. kebiasaan kalau perap
waktu siang, waktu malam dah boleh cucuk.
Lepas perap biar sekejap
kat luar lepas tu simpan dalam peti ais.. tak mahu tempat beku ye...
Ok hasil cucukan sedia untuk di bakar..
Selamat mencuba..
Dimuat turun oleh : Mohd Daharudin bin Haji Daud bin Haji Yusoff
Dimuat turun oleh : Mohd Daharudin bin Haji Daud bin Haji Yusoff
No comments:
Post a Comment