Nasi Beriani Siam - Mohd Daharudin bin Haji Daud bin Haji Yusoff

Breaking

Home Top Ad

Post Top Ad

Sunday 7 January 2018

Nasi Beriani Siam


Resepi Nasi Komok aka Khao Mok Gai aka Nasi Beriani Siam

Untuk REMPAH KOMOK
2 tsp curry powder (I used a Malaysian meat curry powder)
1 tsp ground turmeric (serbuk kunyit)
1 tsp ground coriander - (serbuk ketumbar)
1/2 tsp ground cumin - (serbuk jintan putih) ( gunakan 1 sudu kecil)
1/2 tsp fennel - (serbuk jintan manis) - (ditambah)
1/2 tsp cinnamon powder - (serbuk kayu manis) - (gunakan 1/4 sudu kecil saja)
1 tsp salt-(garam)
1 tbsp sugar - (gula) (gunakan perasa sedikit)

BAHAN-BAHAN

5 cawan beras basmathi
4 sudu minyak sapi
4-5 ulas bawang merah*
1 Inci halia*
4 Ulas bawang putih*
3 batang akar ketumbar-(gunakan batang yang bawah sekali yang tak berdaun atas akar)
2-3 Sudu rempah komok
200 ml susu cair
1 ekor ayam
8 cawan air

garam secukup rasa
Rempah penumis. - ( gunakan 1 batang kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 3 biji pelaga, 3 biji bunga cengkih)
( *Hiris benda bertanda* ) 

CARA MEMASAK:-

1. Cuci ayam ( seeloknya di potong 4 saja)
2. Cuci beras basmathi dan rendam sebentar.
3.Hiris nipis bahan bertanda *
4.Tumis rempah penumis dan bahan yang dihiris dengan minyak sapi hingga naik bau.
5. Masukkan rempah komok dan kacau selalu supaya tidak hangus. Setelah nampak garing masukkan air dan akar ketumbar.
6.Masukkan ayam dan rebus ayam hingga hampir masak.
7. Angkat ayam dan toskan. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit ( 
tambah sedikit cili kisar, halia kisar, bawang besar kisar, bawang putih kisar ). Perap sebentar biar ia mesra. Goreng ayam yang di perap samada garing atau tidak ikut citarasa sendiri.
8. Keluarkan 1 cawan kuah tadi untuk sos cili.
9. Masukkan kuah kedalam periuk nasi dan masukkan susu. biar ia menggelegak sambil di kacau. Masukkan garam secukup rasa.
10. Masukkan pula beras yg telah di toskan.Tutup dan biarkan ia masak.

BAHAN SOS CILI

1 Cawan air kuah nasi komok* - ( sedikit halia dari kuah pun dimasukkan )
6 biji cili merah*
segenggam cili padi* - ( ditambah ) 
4 ulas bawang merah - ( ditambah )
2 Ulas bawang putih*
4 tangkai daun ketumbar*
gula, garam ,cuka
( secukup rasa )
( Blender semua* )

CARA MENYEDIAKAN:-
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Masak hingga agak pekat.
3. Perasakan ia dengan garam, gula dan cuka secukup rasa.
4. Hidang bersama nasi komok.


Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Post Bottom Ad